Patiënt

Een chronische aandoening, wat nu?

Wat is de rol van de huisarts?
Uw huisarts blijft eindverantwoordelijk voor uw medische zorg. U kunt altijd terecht bij uw huisarts wanneer u daar behoefte aan heeft.

Wie is de praktijkondersteuner?
De praktijkondersteuner is een verpleegkundige of doktersassistente die een HBO-opleiding heeft gevolgd om mensen met een chronische aandoening of een verhoogd risico daarop te begeleiden en te behandelen. Hij/zij werkt in de huisartsenpraktijk. De praktijkondersteuner heeft regelmatig contact met uw huisarts over uw situatie. In sommige situaties zal de praktijkondersteuner u naar de huisarts verwijzen.

Wat kunt u van de huisarts en praktijkondersteuner verwachten?
Samen met de praktijkondersteuner en de huisarts kijkt u naar de invloed van de chronische aandoening op uw leven. U bespreekt wat u belangrijk vindt en nodig heeft rondom uw leven met een chronische aandoening. Daarnaast krijgt u informatie over uw chronische aandoening of uw risico daarop. De huisarts en praktijkondersteuner zullen bepaalde controles uitvoeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bloeddrukmeting, een verwijzing voor een fundusfoto (oogonderzoek bij diabetes) of een longfunctieonderzoek. U kunt ook naar het laboratorium verwezen worden om bloedonderzoek te laten doen.

Samenwerking met andere zorgverleners (ketenpartners)
Om u de beste begeleiding te kunnen bieden hebben we afspraken gemaakt met andere zorgverleners. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan diëtisten, fysiotherapeuten, podotherapeuten en specialisten. Deze zorgverleners zijn allemaal als schakels in een keten met elkaar verbonden (ketenzorg). De huisartsen en praktijkondersteuners werken goed samen met de specialisten in het ziekenhuis. Voorafgaand aan het contact met een andere zorgverlener wordt altijd om uw toestemming gevraagd. Wij zetten graag voor u de zorgverleners op een rij:

Diëtist
Bij de diëtist kunt u terecht voor voedingsadvies op maat. Denkt u hierbij niet alleen aan afvallen, maar ook aan wat gezonde voeding is die bij uw leven past. Samen met de huisarts en praktijkondersteuner kijkt u naar welke diëtist het beste bij uw wensen aansluit.

Fysiotherapeut
De fysiotherapeut kan begeleiden indien er behoefte is aan beweegadvies. Voor COPD-patiënten zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in longziekten. Zij zijn aangesloten bij Longrevalidatie Netwerk Amsterdam (LoRNA).

Podotherapeut
De podotherapeut is de specialist op het gebied van voeten. Bij diabetes kunt u een verhoogd risico hebben op voetproblemen. In dat geval zal de praktijkondersteuner u verwijzen naar de podotherapeut. Deze zal verder onderzoek doen en maakt samen met u een persoonlijk behandelplan.

Specialist in het ziekenhuis
De huisarts en praktijkondersteuner werken goed samen met verschillende specialisten. Dit zijn artsen die gespecialiseerd zijn in verschillende ziektebeelden (zoals de internist, de cardioloog en de longarts). De huisarts en praktijkondersteuner kunnen makkelijk en snel overleggen en u zo nodig verwijzen voor advies of behandeling.

Wat is ROHA
ROHA is een zorggroep. Zij maakt afspraken met de huisartsen, ketenpartners en zorgverzekeraars over kwaliteit en financiering rondom de zorg voor mensen met de volgende chronische aandoeningen: diabetes type 2, COPD en (het risico op) hart- en vaatziekten (CVRM). De huisarts is uw hoofdbehandelaar. U als patiënt staat centraal binnen dit netwerk van zorgverleners. De afspraken die de ROHA met de zorgverleners en zorgverzekeraars maakt, zijn gericht op een continue verbetering van de kwaliteit van zorg aan u en een juiste afstemming van de financiering van de zorg.

Zorgverzekering en vergoedingen
De controles bij de huisarts worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Het kan zijn dat u de naam ROHA op uw verzekeringsoverzichten ziet staan, omdat de ROHA met de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt over de financiering. In het kader van de chronische zorg wordt het volgende vergoed en hoeft u geen eigen risico te betalen:

  • longfunctieonderzoek
  • fundusfoto (oogonderzoek bij diabetes)
  • begeleiding bij het stoppen met roken door de huisarts of praktijkondersteuner
  • begeleiding van de diëtist, 3 uur per jaar
  • podotherapeut bij diabetes, mits er sprake is van een verhoogd risico op voetproblemen.

Voor bloedonderzoek in het laboratorium, oogarts diëtist buiten deze afspraken om en fysiotherapie kunt u in uw verzekeringspolis kijken of uw eigen risico hiervoor aangesproken wordt.

Diabetes Vereniging Nederland
De Hart & Vaatgroep
Longfonds
Thuisarts
Wijkzoeker
Naar boven

Login

Registreren| Wachtwoord vergeten?

⇧ Inklappen