Leefstijl/ GLI

Chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en depressie, veroorzaken de meerderheid van de ziektelast in Nederland en andere westerse landen. De helft van de ziektelast door deze chronische aandoeningen is veroorzaakt door een ongezonde leefstijl: roken, fysieke inactiviteit en een ongezond eetpatroon. Dit ongezonde gedrag ontstaat niet alleen door individuele vrije keuzes, maar is voor een groot deel ook ingebed in onze leefomgeving.

ROHA leefstijl GLI

Een persoonlijke leefstijl veranderen is dus niet gemakkelijk. Iemand worstelt bijvoorbeeld met schulden of heeft veel stress, wat tot gevolg heeft dat het niet lukt om leefpatronen aan te passen. Het is dan ook belangrijk om eerst aandacht te geven aan deze belemmerende omstandigheden door begeleiding van de POH en/of huisarts en een verwijzing naar de POH-GGZ of Welzijn op recept Amsterdam.

Is iemand vanuit zichzelf gemotiveerd om zijn of haar leefgedrag te veranderen, maar heeft diegene hierbij wat ondersteuning nodig, dan kan de huisarts verwijzen naar de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Roken

Gedragsverandering en welzijn

Gezonde leefstijl/bewegen

Scholing en informatie