Het grote gunnen. Waarom iedereen persoonsgericht moet werken.

Karin ter Borg is nu een paar jaar co-trainer van de leergang Gezondheid en Gedrag die de ROHA aanbiedt. In dit interview vertelt ze waarover ze precies enthousiast is.

Stralend laat ze de cijfers zien waarmee haar laatste groep de training waardeerde: alleen maar achten en negens. “Ik vind het ontzettend mooi om te zien wat de training met de zorgverleners doet. Bij de oefeningen die we doen is heel veel lol en interactie en ook verbazing. Jeetje, dat ik dat zomaar vertel. Soms is er ook een traantje. Mensen ervaren hoe fijn het is om te bepalen waarover zij het willen hebben, om de regie te hebben.”

Wat is de kern van persoonsgericht werken volgens jou?
Je benadert iemand vanuit het menszijn, vanuit persoonlijke interesse, en niet vanuit een protocol. Je maakt echt verbinding met degene tegenover je en respecteert diens overweging en beslissing. Het vraagt van de zorgverlener alleen maar om oordeelloos te luisteren en vertrouwen in de ander te hebben. Dat is wel heel erg wennen! Jij gaat achter de patiënt aan in plaats van aan hem te trekken.”

Wat nou als iemand het niet over zijn gezondheid heeft maar over zijn hondje?
“Je moet je afvragen of die persoon wel zit te wachten op allerlei metingen. Wat ik vaak hoor van vooral POH’s, is dat ze vastlopen met hun patiënten. Als zorgverlener geef je adviezen: afvallen, stoppen met roken. Drie maanden later komt de patiënt weer. En? Hoe is het met roken? Het is weer niet gelukt want … Je komt niet verder met z’n allen en dat is niet echt motiverend, voor niemand. Mensen weten natuurlijk dat roken niet goed is. Maar wat zit er nou in de weg? Als iemand ontdekt hoe hij beter in zijn vel komt te zitten, dan zie je dat hij uiteindelijk ook besluit om te stoppen met roken. Bij persoonsgericht werken kijk je naar zowel de medische als de gedragskant. Daardoor wordt je werk juist leuker.”

Is het noodzakelijk dat de praktijk digitaliseert om persoonsgericht te werken?
“Noodzakelijk weet ik niet, ik denk dat het aan de huisarts is. Het is wel zo dat patiënten meer keuze hebben en gebruik maken van het aanbod dat bij ze past. Daar gaat het om. In de ROHA-raad vertelde Vladan Ilic onlangs hoe hij dat doet in zijn praktijk. Hij laat de regie bij de patiënt. Die bepaalt zelf welk soort consult hij wil, beeldbellen, e-consult of langskomen in de praktijk. Schitterend vind ik. Onlangs verscheen de Handreiking Digitale Zorgtoepassingen voor patiëntgerichte COPD-zorg van o.a. de LAN. Het is een heel overzichtelijk document met een digitaal aanbod voor verschillende onderwerpen. Ik denk dat het een verrijking van het werk van de POH is als COPD-patiënten van meer soorten aanbod gebruik kunnen maken.”

Jij geeft de trainingen alleen nog maar incompany. Wat levert het de deelnemers op?
“Het levert ze in elk geval op dat ze met elkaar een leuke training doen. Deze is gericht op gedragsverandering en gespreksvaardigheden, maar ze leren vooral elkaar beter kennen. Het is dus ook teambuilding. Er komen hele mooie initiatieven uit op basis van een nieuwe visie. Bijvoorbeeld een praktijk die besloot om na de lockdown op een andere manier de mensen met een chronische aandoening te benaderen. Mensen krijgen de vraag of ze naar het lab willen, ze worden niet meer gestuurd. Of een praktijk die besloot een bord in de wachtkamer op te hangen met elke dag een andere vraag. Een patiënt komt op een andere manier je spreekkamer binnen als hij heeft nagedacht over de vraag wanneer hij voor het laatst hard heeft gelachen. Daar heb je dus zelf ook profijt van.”  

Voor welk soort praktijk is de leergang Gezondheid en Gedrag het meest geschikt?
“Iedereen in de stad zou het moeten doen want het is echt voor iedereen geschikt. Elke huisarts heeft wel ja-maar-mensen, de mensen die de deur platlopen maar met wie medisch niet veel aan de hand is. Je zit met sommige patiënten in een groef en door met iemand een ander gesprek aan te gaan kom je daaruit. Dat is wat het dokters en POH’s brengt. Ik heb een grote gunfactor voor de praktijken. Maak er nou eens kennis mee, zie nou wat het je brengt. Je werk wordt er gewoon leuker door.”

Interesse?

De leergang Gezondheid en Gedrag wordt aangeboden aan één of meer huisartsenpraktijken die aan de ROHA zijn verbonden. De voorwaarden staan hier beschreven.

Delen: