Veilig mailen

  • Online uitleg en ondersteuning

Veilig mailen met Zorgmail

Met veilig mailen bedoelen we dat het bericht ook inderdaad alleen wordt gelezen door de persoon voor wie dit bestemd is en niet ‘afgetapt’ kan worden. Steeds meer communicatie over en met de patiënt verloopt via de e-mail.

Privacywetgeving schrijft voor dat privacygevoelige gegevens, zoals informatie over patiënten, veilig verstuurd moeten worden. Persoons-en medische gegevens mailen met gewone mail (bv gmail) is verboden.

Mailen via een veilige verbinding doe je via ZorgMail, vanuit een ZorgMail e-mailadres (@zorgmail.nl of @ringamsterdam.nl). Dit kan in een regulier e-mail programma zoals Outlook (eventueel met de geïntegreerde plug in knop veilig mailen) of via het ZorgMail portaal.

Veilig mailen met zorgverleners

Alle grote zorginstellingen in Nederland werken met een veilige verbinding (via ZorgMail of een andere beveiliger). Als je mailt vanuit het ZorgMail e-mailadres, naar een e-mailadres van een grote zorginstelling, komen de berichten via de veilige verbinding aan. Op het moment dat je mail ontvangt vanuit een zorginstelling op het ZorgMail e-mailadres is deze veilige verbinding ook al actief.

Veilig mailen naar alle e- mailadressen

Twijfel je of de ontvanger via een veilige verbinding mail kan ontvangen? Heeft de ontvanger geen ZorgMail e-mailadres of geen e-mailadres van een zorginstelling, dan werkt de veilige verbinding waarschijnlijk niet.

Voeg in dat geval aan het onderwerp van de e-mail de regel ‘veilig mailen’ toe om zeker te zijn van een veilige verbinding. Deze regel is niet zichtbaar voor de ontvanger. Vervolgens kan de ontvanger het bericht (tijdelijk voor een periode van ongeveer 12 weken) lezen. De correspondentie vindt dan plaats via de beveiligde Zorgmail Viewer. De ontvanger kan de mail hier lezen en veilig beantwoorden en eventueel ook veilig doorsturen. Je kunt het zelf eens testen op een privé e-mailadres als je benieuwd bent hoe dit werkt.

Veilig online berichten sturen aan de patiënt

Je kunt ZorgMail gebruiken om veilig te communiceren met patiënten. Wij adviseren echter dit alleen te doen als communicatie niet mogelijk is via het portaal. De portaalomgeving is veilig en de uitgewisselde informatie is makkelijk toe te voegen aan het HIS. De patiënt heeft hier toegang tot oude en nieuwe berichten en kan direct een bericht terugzenden, online een afspraak inplannen, uitslagen inzien in het dossier of herhaalrecepten aanvragen.

Een bericht versturen via het portaal is alleen mogelijk als de patiënt al is aangemeld op het portaal. Als je de patiënt dus alleen via e-mail een bericht kunt sturen, dan adviseren wij je om de patiënt in de mail en (standaard in) de handtekening te attenderen op het portaal.

Overige berichtendiensten

Naast veilige mail, (Secure e-mail), biedt ZorgMail ook Edifact berichtendienst, ZorgMail Send Message en ZorgMail Chat. Neem voor vragen over een van deze modules contact op met het service management op +31 (0)20-512 88 50 of via servicemanagement@sigra.nl.

Vragen over ZorgMail

Als je werkt met Edifact, dan kun je al gebruik maken van ZorgMail. Vraag de systeembeheerder om ZorgMail technisch in te stellen.

Voor meer informatie en het instellen van Zorgmail kun je hier terecht.