Voetonderzoek in coronatijd

We begrijpen dat er de afgelopen periode minder voetonderzoek is gedaan bij jullie diabetespatiënten. We willen echter wel het belang van aandacht voor de voeten benadrukken, om voetproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Wat kun je bijvoorbeeld doen op afstand? Hieronder wat tips en adviezen.

Algemene adviezen

  • Geef educatie over voetcontrole en verzorging. Adviseer de patiënt om zelf de voeten dagelijks te controleren op wondjes/blaren en adviseer om bij een wond aan de voeten direct contact op te nemen met de huisartspraktijk (bij Sims 0 en 1) of met de behandelend podotherapeut (bij Sims 2 en 3).
  • Wijs patiënten op de informatie op thuisarts.nl, ik-wil-mijn-voeten-goed-verzorgen-bij-diabetes.
  • Bij klachten, voetafwijkingen, eeltplekken en/of wonden kan je de patiënt vragen een foto te maken en toe te sturen of de voet te laten zien via videobellen. Als een wond niet geneest, laat de patiënt direct contact opnemen met de praktijk of podotherapeut.

Welke vragen kun je zelf stellen om te kijken of er een verhoogd risico is op PAV?

  • Informeer of de patiënt rustpijn heeft. Dit is een sterke aanwijzing voor ernstige PAV.
  • Vraag naar eventuele aanwezigheid van wonden. Als de patiënt geen goed zicht heeft, vraag of een huisgenoot/mantelzorger meekijkt.
  • Vraag of er ulcera zijn (nat/droog).
  • Zo ja, vraag of deze vreemd ruikt/stinkt, of er meer oedeem aanwezig is en of de temperatuur veranderd is.
  • Vraag patiënten van wie je weet dat ze PAV hebben, maar geen ulcera, om een keer in de drie maanden een foto van de voeten te maken en deze met je te delen.
  • Vraag of patiënten met orthopedische schoenen, en een verleden met PAV, of ze deze schoenen ook in huis dragen. Dat zorgt namelijk voor een blijvende optimale drukbelasting en voorkomt recidieven.

Is je patiënt al onder controle van een podotherapeut?
Mensen met Sims 2 en 3 zijn in principe al onder behandeling bij een podotherapeut. Check of er sprake is van medisch noodzakelijke voetzorg – zoals instrumentele voetbehandeling bij patiënten met Sims 2 (zorgprofiel 3) en Sims 3 (zorgprofiel 4) – bij risico op of doorgemaakte pre-ulcera en bij risico op ingegroeide teennagels. Laat de patiënt hiervoor contact opnemen met de podotherapeut.

Zie ook voor aanvullende informatie vanuit Langerhans, met ook tips voor alle andere controles bij DM: https://diabetes2.nl/wp-content/uploads/2020/10/DiHAG-Langerhans-Diabeteszorg-tijdens-COVID-19-pandemie-oktober-2020.pdf