Energieke en inspirerende POH- & Diëtistendag

De locatie Level Eleven was ‘the place to be’ voor de ruim honderd deelnemers aan de POH- & diëtistendag op 10 oktober. Letterlijk en figuurlijk kregen zij op hoog niveau een smakelijke mix van presentaties over actuele onderwerpen en workshops voorgeschoteld met medische inhoud, ICT- en leefstijlkwesties.

Deelnemers centraal

Voor POH’ers, diëtisten, praktijkmanagers, wijkcoördinatoren, welzijnscoaches en ROHA medewerkers is het hun beroepsmatige vanzelfsprekendheid om de patiënt en cliënt centraal te stellen. Dag in dag uit doen zij enthousiast en gedreven enorm hun best om hen te ondersteunen bij hun gezondheid. Daarnaast zijn zij vaak buiten werktijd bezig met hun vak door trainingen te volgen en kennis uit te wisselen met collega’s. Ook de deelname aan deze dag is daar een voorbeeld van.

Het programma was samengesteld vanuit de vraag wat de deelnemers nodig hebben om met plezier en kennis van zaken nog lang hun vak uit te kunnen blijven oefenen. Zij zelf stonden deze hele dag dan ook in het middelpunt. Nog maar net op hun plaats na de eerste koffie of thee vroeg de dagvoorzitter Marianne Bramson om weer te gaan staan en te applaudisseren voor zichzelf: “Vandaag gaat het om jullie IK, want jullie zijn heel bijzonder. Weet dat we het enorm waarderen en belangrijk vinden dat jullie tijd en moeite nemen om te proeven van de met voor ieder wat wils mix.” Verbazing, hilariteit en geroezemoes over dit originele verzoek, waar toch snel en enthousiast gehoor aan werd gegeven.

Thema’s

Het programma was gevisualiseerd in zes thema’s die als taartpunten om deze centrale ‘IK en mijn .. ‘ heen lagen: ‘gezondheid – digitale wereld – kwaliteit – vitaliteit – wijk – GLI’.  

Bijna alle sprekers en workshopleiders kwamen uit eigen geledingen: eigen collega’s vakgenoten, collega’s van het ROHA bureau, huisartsen van de ROHA en ook een aantal collega’s uit de eigen gemeente Amsterdam. De ochtend bestond uit levendige presentaties met veel interactie en vragen van de toehoorders. Over bijvoorbeeld de betekenis van kwaliteit en de beweging van strak geprotocolleerd werken naar een werkwijze met aandacht en ruimte is voor de patiënt zelf en niet alleen zijn of haar aandoening. In deze werkwijze gaat het niet zozeer om de gesprekstechniek, maar om de attitude, benadrukt Karin ter Borg: “Heb vertrouwen in de mens tegenover je, die best veel zelf kan.”

De smakelijk gezonde en gevarieerde lunch bood volop gelegenheid om elkaar (weer) te ontmoeten en actuele informatie uit te wisselen in een energieke sfeer. Sommigen namen ook even de tijd om zich te vergapen aan het spectaculaire uitzicht over de stad. Na dit kleine uur van pauze was het tijd voor twee workshops rondes in diverse ruimtes.

IK en mijn gezondheid

  • Nierschade behandelen, wat doe je met voeding in de 1e lijn?
  • Ouderenzorg in onze praktijk, hoe maak ik een start?
  • Nieuwe MDR CVRM-standaard, wat zijn de consequenties voor de praktijk?

IK en mijn vitaliteit

  • Joepie! Een COPD-patiënt op mijn spreekuur
  • Weerstand bij de roker of bij de POH?
  • Feiten en fabels over voeding in de praktijk van POH en diëtist

Eenmaal weer allemaal terug in de grote zaal vroeg de dagvoorzitter aandacht voor een preview van de theatervoorstelling voor zorgverleners ‘Hier komen de sTOPPERS’, ontstaan in het kader van STOPtober. Op 28 januari 2020 wordt deze voorstelling gratis aangeboden aan de ROHA in het Crea Theater Amsterdam. Meer informatie is te vinden op de website www.destoppers.com

Schitter en glitter

Tot slot was het tijd voor het laatste plenaire onderdeel, IK en GLI, een programma dat moet aansporen tot een gezondere leefstijl en mogelijk meer beweging. Heel toepasselijk werd de presentatie over dit programma afgesloten met een glitterend optreden van de vrouwelijke versie van John Travolta in de muziekfilm ‘Saturday Night Fever’. Hiermee nodigde zij iedereen uit om mee te doen met een GLI-voorbeeld van ‘matig intensieve inspanning’. Zo eindigde deze inspirerende en strak georganiseerde dag met een vrolijk gevuld swingend podium.

Binnenkort worden de presentaties van de plenaire sessies en workshops online geplaatst.