Nu beschikbaar: GLP1-RA als orale medicatie

Per 1 augustus 2020 is Rybelsus beschikbaar in Nederland, de eerste GLP1-RA in een pil.

  • Rybelsus is vanaf 1 augustus 2020 beschikbaar en wordt vergoed in Nederland.
  • Rybelsus oraal bevat exact hetzelfde werkzame molecuul als Ozempic subcutaan: semaglutide, een eiwitgebaseerde therapie die voor 94% gelijk is aan het humane GLP1.
  • Rybelsus is onderzocht in de fase 3 PIONEER studies. Inmiddels zijn PIONEER 1 t/m 10 afgerond, die variëren van 26 tot 83 weken met in totaal 9490 DM2-patiënten.

Voor wie
Dezelfde indicaties als de GLP1-RA, die worden toegediend via injectie.

Attentie
Het is geen nieuw medicijn, maar de vorm van toedienen kan wel een andere invloed hebben op de werking en de bijwerkingen van het middel dan de injecties. Voor een betere effectiviteit lijkt het extra belangrijk om gelijktijdig leefstijlveranderingen door te voeren. Adviseer een consult bij de diëtist en consulteer vooraf het DM-expertiseteam ROHA.

Dosering
– Startdosering 3 mg (voor 1 maand).
– Onderhoudsdosering 7 mg kan soms al voldoende zijn.
– Indien 7 mg niet voldoende is, kan na 1 maand worden over gegaan naar 14 mg.

Gebruik:
Innemen op de nuchtere maag, half uur voor ontbijt met een half glas water. Als het middels met veel water of tijdens het eten wordt ingenomen dan wordt het amper tot niet opgenomen.

Werking en bijwerkingen
Bijwerkingen kunnen wat vaker voorkomen, maar zijn wel in lijn met andere GLP1-RA’s en, met name gastro-intestinaal, dosisafhankelijk. Om heftige bijwerkingen te voorkomen moet de dosering langzaam worden opgebouwd.

Vergoeding
Voor vergoeding gelden dezelfde voorwaarden als voor de andere GLP1-RA.

Kosten
Deze zijn vrijwel gelijk aan de andere GLP1-RA.

Attentie bij bestaande retinopathie
Het kan gebeuren dat bestaande retinopathie erger wordt. Uit onderzoek blijkt dat dit waarschijnlijk komt door de snelle daling in HbA1c. Het advies is om bij een HbA1c >86mmol/mol eerst een funduscontrole uit te voeren. Deze associatie is al eerder gezien (bijvoorbeeld bij insulines en Ozempic) en het middel moet dan ook met voorzichtigheid worden gebruikt bij patiënten met bekende retinopathie. Denk dan aan rustiger opbouwen van de dosering.

Gelijktijdig gebruik Thyrax
Conform het FDA-label moet oraal Semaglutide nuchter worden genomen (na een ‘overnight fast’ van minimaal 6 uur) en er moet daarna minimaal 30 minuten worden gewacht met eten, drinken en andere orale medicatie, inclusief Levothyroxine (Thyrax®). Levothyroxine moet bij voorkeur ook op een lege maag, een half uur voor het ontbijt, genomen worden. Vlak na elkaar innemen wordt dus niet aangeraden.
Een andere optie, volgens advies in de internationale richtlijnen, is om Levothyroxine in te nemen bij het naar bed gaan (drie of meer uren na het diner, geen tussendoortjes). Deze ‘bedtime dosing’ is onderzocht in klinische studies als mogelijk alternatief voor de ochtenddosering en liet dezelfde blootstelling zien.
Als gelijktijdig gebruik van oraal Semaglutide en Levothyroxine door de doseringcondities praktisch niet haalbaar is voor de patiënt, kan natuurlijk de eenmaal wekelijkse s.c. injectie Semaglutide een optie zijn.

Hier vind je de richtlijn GLP1-RA in de eerste lijn.