Nieuw preferentiebeleid inhalatiemedicatie

Misschien hebben jullie al gemerkt dat enkele verzekeraars vanaf 1 januari ook voor inhalatiemedicatie een preferentiebeleid hebben gemaakt. Het gaat Zilveren Kruis met name om de Seretide diskus, die omgezet moet worden naar een generieke variant. Ook Spiriva en Tiotrus inhalatiecapsules (handihaler) mogen niet meer als merk, maar wel generiek worden afgeleverd. Waarschijnlijk zal je door de apotheek worden benaderd met de vraag of hij/zij de medicatie voor de patiënt mag omzetten naar een ander middel.

Je kunt ervoor kiezen het preferentiebeleid en de voorstellen van de verzekeraar te volgen, maar die keuze heeft een paar nadelen:

  • Preferentie geldt voor een bepaalde periode, dus kan het zijn dat er over een half jaar weer gewisseld moet worden;
  • De eenheid van device gaat verloren als hiernaast ook andere middelen worden gebruikt.

Het steeds wisselen van device en het gelijktijdig gebruiken van verschillende devices is aantoonbaar slecht voor de therapietrouw en het aantal fouten bij inhalatie, met een toename van klachten, complicaties en ziekenhuisopnames tot gevolg.

Daarom adviseren veel apotheken Relvar, dat het eenmaal daags innemen als bijkomend voordeel heeft. Relvar is van dezelfde fabrikant als Seretide, en niet duurder. Maar er zijn natuurlijk ook andere alternatieven denkbaar, zoals Formoterol/Budesonide (Symbicort) en Formoterol/Beclomethason (Foster), die als bijkomend voordeel hebben dat Formoterol sneller werkt dan Salmeterol. Landelijk wordt er druk geprotesteerd tegen deze gang van zaken, er zijn zelfs Kamervragen over gesteld, maar vooralsnog zijn de verzekeraars niet gevoelig voor argumenten. Op stedelijk niveau wordt gewerkt aan afspraken over het beleid. Zolang die afspraken er niet zijn, raden wij jullie aan om met je plaatselijke apotheek afspraken te maken over het omzetten en de eerste instructie aan de patiënt. Spreek in elk geval af dat de apotheek terugkoppelt als de medicatie van een patiënt wordt omgezet, zodat het dossier op orde blijft.

 

Alternatieven voor het voorschrijven van Seretide diskus

  • Vilanterol/Fluticasonfuroaat (Relvar)
  • Formoterol/Budesonide (Turbuhaler of Novolizer)
  • Formoterol/Beclometason (Foster nexthaler)

 

Voor de Spiriva handihaler

  • Spiriva respimat
  • Seebri breezhaler
  • Incruse Ellipta
  • Eklira Genuair