Inzet looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden

8 juni 2022

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) wordt veroorzaakt door slagaderverkalking, waardoor patiënten etalagebenen (claudicatio intermittens) kunnen ondervinden. Klachten zoals pijn of kramp in de beenspieren treden op tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan.

Naar schatting heeft drie procent van 55-plussers last van PAV en veertien procent van 70-plussers. Roken, te weinig beweging en ongezonde voeding zijn risicofactoren voor PAV, dus belangrijk om tevens aan te pakken.

Uit verscheidene studies is gebleken dat gesuperviseerde looptherapie een (kosten)effectieve behandeling is voor patiënten met PAV. Alle richtlijnen omschrijven een ‘stepped care’ behandeling.

De huisarts verzorgt cardiovasculair risicomanagement (CVRM) en verwijst de patiënt voor een traject gesuperviseerde looptherapie (GLT) en leefstijlbegeleiding bij een gespecialiseerde Chronisch ZorgNet fysiotherapeut. Indien met een traject GLT en leefstijlbegeleiding niet de gewenste resultaten worden behaald, kan een eventuele verwijzing naar een vaatchirurg voor verdere diagnostiek en behandeling worden besproken met de huisarts.

Door de ‘stepped care’ aanpak ontvangen patiënten een behandeling die niet zwaarder is dan noodzakelijk. Daarnaast leidt dit tot minder zorgkosten. Het is een training waarbij “slapende (collaterale) vaten” worden opengelopen en dat vergt wel doorzetting. Er wordt echter, samen met de patiënt, bepaald waar de pijngrens ligt.

Belangrijk om nog te weten:

  • De looptraining wordt maar 1 x in iemands leven vergoed, dus motivatie om een jaar hiermee aan de slag te gaan moet hoog zijn.
  • Het valt onder de basisverzekering (gaat wel van eigen risico).
  • Let op dat je wel verwijst naar een gespecialiseerd chronisch Zorgnet fysiotherapeut (omdat deze daarvoor extra zijn opgeleid), anders valt het onder de gewone fysiotherapeut.

Meer informatie en aanbod gespecialiseerde fysiotherapeuten in Amsterdam.


Hulp bij Faexit

Het streven is om 31 december geen fax meer in de Amsterdamse zorg te hebben. De Sigra…

Meer nieuws