Hacken voor een betere zorg

Meer dan 150 deelnemers kregen de opdracht in drie dagen tijd een idee om te zetten tot een product tijdens de eerste echte Dutch Hacking Health en stonden zo aan de wieg van diverse innovaties. Een van de winnaars is Wonderzorg: een digitale tool voor het stroomlijnen van multidisciplinaire samenwerking rondom complexe wondzorg.

Op 11, 12 en 13 april heeft de eerste echte Dutch Hacking Health plaats gevonden in Amsterdam. Meer dan 150 artsen, verpleegkundigen, programmeurs, designers en burgers hebben de opdracht gekregen in 3 dagen tijd een idee om te zetten tot een product. Hackaton’s zijn overgewaaid uit de IT-wereld in de VS waar programmeurs, ook wel hackers, in een zeer korte tijd, vaak dag en nacht, een product moeten bedenken en ontwikkelen. Hackatons worden inmiddels veelvuldig ingezet door grote organisaties om nieuwe innovaties tot bloei te brengen. Hacking Health is volledig gericht op de zorg en wordt wereldwijd georganiseerd. In de voorbije jaren was het in andere Nederlandse steden georganiseerd, maar dit jaar had Amsterdam de primeur. En met succes, want het was helemaal vol en daarmee de meest drukstbezochte in het land.

De deelnemers hadden zich in 27 teams verenigd, ieder gericht op een eigen gekozen probleem in de zorg. Op basis van affiniteit met het probleem ontstonden er teams met verschillende achtergronden en deskundigheid aan boord. Gedurende het weekend werden ze ondersteund met trainingen en door coaches. ROHA heeft o.a. coaches geleverd gericht op persoonsgericht zorg, Karin ter Borg, en op zorginnovatie, Evelien Vos en Farhang Dehzad. Op zaterdag 13 april was de grote finale waar ieder team 3 minuten de tijd kreeg de innovatie te pitchen voor een ervaren jury. De zorg innovatie prijs ging uiteindelijk naar Wonderzorg , die een tool ontwikkelden voor digitale samenwerking rondom wondzorg. Andere winnaars waren CurAmore, Braveheart en Team me. Deze winnaars gaan door naar de landelijke finale waar ze gaan strijden met innovaties uit steden als Nijmegen, Utrecht en Rotterdam. Voor meer informatie over de andere teams en voor een sfeerimpressie kijk op www.dutchhackinghealth.nl/amsterdam/

ROHA nam het initiatief partner te worden bij Hacking Health om deelname onder de huisartsen te stimuleren. ROHA gelooft namelijk dat voor meer slimme oplossingen in de huisartsenpraktijk we zelf ook aan de wieg moeten staan waar de innovaties ontstaan. We moeten vertrouwd raken met bredere ontwikkelingen in het digitaal landschap zoals bijvoorbeeld design thinking waar een cursus over werd gegeven. Tijdens hackatons komt alles in een stroomversnelling aan bod en je voelt de energie razen onder alle deelnemers. Helaas waren er dit jaar onvoldoende huisartsen en praktijkondersteuners onder de deelnemers, terwijl zorgverleners uit ziekenhuiszorg, VVT- en GGZ-instellingen wel aanwezig waren. Daarom gaat ROHA alles op alles zetten om volgend jaar wel meer mensen uit de achterban te activeren. Want we zijn verzekerd dat er nog heel veel mooie ideeën rondhangen die bij dit soort evenementen verzilverd kunnen worden tot innovatie!

Hacking Health 2019 werd o.a. georganiseerd door SIGRA en Amsterdam Economic Board en naast de ROHA waren zorgorganisaties als OLVG, GGD, Amsterdam UMC en Cordaan partner. ROHA is zeer enthousiast over deze eerste Hacking Health en kijkt al uit naar Hacking Health 2020.