Diabetes en Mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid staan sterk met elkaar in verband. Patiënten met diabetes zijn gevoelig voor infecties, zo ook in de mond. Mede hierdoor is het risico op mondgezondheidsklachten aanzienlijk groter vergeleken met gezonde mensen. Anderzijds heeft een verminderde mondgezondheid ook een negatieve invloed op de glucoseregulatie.
De laatste jaren is in de wetenschappelijke wereld veel aandacht gegeven aan dit verband. Dit heeft er in 2013 toe geleid dat vragen naar de mondverzorging is opgenomen in de NHG-standaard voor diabetes mellitus type 2. Echter, implementatie hiervan zal zeker niet optimaal zijn zolang het onduidelijk is of dit tot betere zorg leidt.
Daarom is het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam samen met het Slotervaart ziekenhuis een onderzoek gestart. Het primaire doel van deze studie is te onderzoeken of een actieve implementatie van tandheelkundige zorg in de diabeteszorg leidt tot verbetering van o.a. mondgezondheid en kwaliteit van leven voor de patiënt.
Vindt u mondgezondheid ook belangrijk voor uw diabetes patiënten, en wilt u met uw praktijk een bijdrage leveren aan toegepast wetenschappelijk onderzoek? Ziet u daarnaast ook ruimte voor verbetering in de samenwerking en communicatie tussen de huisarts en de tandheelkundig specialist? Wij zijn nog steeds op zoek naar huisartsenpraktijken die mee willen doen.
Wij vinden het heel belangrijk dat het onderzoeksprotocol zo goed mogelijk geïntegreerd wordt in uw eigen werkwijze. Daarom kom ik graag voor een persoonlijk gesprek bij u langs, om dit op elkaar af te stemmen. Voor meer informatie kunt u terecht bij onderstaande contactgegevens.

Contactgegevens
Naam: J.L.M. Verhulst
Adres: ACTA, Gustav Mahlerlaan 3004
1081 LA Amsterdam
E-mail: m.verhulst@acta.nl
Telefoon: 020 59 80 173
Mobiel: 06 30880563