De NHG-Standaard DM2 is herzien.

In de nieuwe Standaard (november 2021) staat, voor patiënten met diabetes én een zeer verhoogd risico op ischemische hart- en vaatziekte(n), verslechtering van hartfalen en terminaal nierfalen een ander stappenplan voor de glucoseregulatie.

Bij deze specifieke groep hebben SGLT2-remmers en GLP1-receptoragonisten een meerwaarde in het verlagen van het (lange termijn) risico van de patiënt. Daarom hebben deze geneesmiddelen bij deze zeer hoog risicopatiënten een plek in de behandeling.

Het nieuwe medicamenteuze stappenplan en de volledige publicatie van de herziene NHG-Standaard is te vinden op de website van het NHG. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/diabetes-mellitus-type-2

De NHG-richtlijnen zijn bedoeld om het medische beleid in de dagelijkse praktijk van de huisarts te ondersteunen.

Scholing van ROHA gemist?
Op 2 en 4 november heeft ROHA in samenwerking met Coöperatie Huisartsen Amsterdam Groot Zuid (CHAGZ) een geslaagde scholing georganiseerd omtrent de aanvulling van de NHG Standaard DM-type 2. Deze werd door de deelnemers beoordeeld met een ruime 8.

Omdat het best ingewikkelde materie is, zal de scholing waarschijnlijk in 2022 herhaald worden met nieuwe casuïstiek. De basispresentatie en de werkinstructie voor SGLT2-remmers vindt je hieronder (de werkinstructie is inmiddels alweer iets geüpdatet).

Presentatie richtlijn farmacotherapie DM2 okt 2021
Direct downloaden   Bekijk direct het document

Werkinstructie SGLT-2 bij hoogrisicopatienten
Direct downloaden   Bekijk direct het document