CEO van je eigen gezondheid

Een artikel in de Groene Amsterdammer bediscussieert de totstandkoming en enkele tekortkomingen van de Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO). Farhang Dehzad, onze programmaleider ICT & eHealth, laat een onderbouwd tegengeluid horen op dit kritische artikel.

Het artikel “CEO van je eigen gezondheid” werd een week geleden gepubliceerd in de Groene Amsterdammer. Het bediscussieert de totstandkoming en enkele tekortkomingen van de Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO). Per januari 2020 is het namelijk wettelijk verplicht dat een patiënt digitaal zijn zorg-data kan downloaden naar een leesbaar bestand, dat dan weer ingelezen kan worden door een PGO-applicatie. Feitelijk zou je als patiënt al je zorg-data van je huisarts, specialist en andere zorgverleners bij elkaar kunnen verzamelen in één overzicht

Dit artikel trekt daarbij de nodige twijfels in hoeverre patiënten hier massaal gebruik van gaan maken. Ook laat het zien dat zorgverleners nog vrij weinig over PGO’s weten, terwijl over iets meer dan een jaar al patiënten kunnen vragen om een download. Echter laat het ook zien dat dit een ontwikkeling is die gedreven wordt door de patiënt en door belangenorganisaties waaronder LHV wordt ondersteunt.

Waar het jammer genoeg onvoldoende bij stil staat is het verschil dat deze ontwikkeling kan maken op het probleem van standaardisatie. Terwijl dit probleem wel continue in het artikel wordt benoemd. Het delen van gegevens met een PGO moet namelijk volgens het MedMij afsprakenstelsel. En een belangrijke afspraak daarin is het gebruik van standaarden zoals “Zorg Informatie Bouwstenen” (ZIBs). Deze ZIBs zorgen ervoor dat als een bloeddrukwaarde vanuit een HIS naar een PGO gestuurd wordt met “140/70”, de PGO begrijpt dat 140 bovendruk is en 70 onderdruk.

Het geld dat naar leveranciers gaat is o.a. ervoor zorgen dat ze op deze manier gegevens kunnen delen en terug opnemen, wat de nodige investering vraagt vanuit een IT-perspectief. En als bijvoorbeeld een HIS-leverancier volgens deze ZIBs kan communiceren met een PGO, dan kan die dat ook met een KIS of een willekeurig andere applicatie. Exact dat is iets wat nu niet werkt en de nodige frustratie veroorzaakt bij zorgverleners, wanneer continue opnieuw gegevens geregistreerd moeten worden die ergens anders al opgeslagen zijn. Het omarmen van deze standaarden uit MedMij kan daarom een enorm verschil uitmaken voor innovatie in de zorgsector en de efficiëntie slag die digitalisatie zou moeten verwezenlijken.

Samenvattend stelt het terecht de vragen over het efficiënt besteden van “zorggeld”, het betrekken van de zorgverleners daarbij en participatie van alle type patiënten. Maar tegelijkertijd kunnen we er niet omheen dat we duurzame oplossingen nodig hebben in de zorg. Tot er een beter alternatief is, zouden we een dergelijke ontwikkeling dat door patiënten aangestuurd worden juist in goede banen moeten leiden. Daarvoor neem ik graag leerervaringen op uit dit artikel voor het opstellen van beter IT-beleid.

Tot slot een leuk feitje: veel mensen hebben al een PGO op hun smartphone. Voor personen met een iPhone, probeer de app “Gezondheid”. Dit standaard voor-geïnstalleerde PGO van Apple heb je er al jaren op 🙂

Met toestemming van de redactie van de Groene Amsterdammer en de journalisten Belia Heilbron en Emy Koopman, tref je onderstaand het artikel “CEO van je eigen gezondheid” uit Weekblad De Groene Amsterdammer van 9 augustus 2018.

32_Groene_PGO