Dag Stoptober, hallo nieuwe Behandelrichtlijn

Hoe rokers het beste te adviseren en te begeleiden? De NHG-Behandelrichtlijn helpt je hierbij. Deze richtlijn, waar gedragsmatige ondersteuning met stoppen met roken de voorkeur heeft, is onlangs herzien. We zetten de belangrijkste kernboodschappen voor je op een rij.

De NHG-Behandelrichtlijn (voorheen NHG-Standaard) Stoppen met roken is herzien. Deze behandelrichtlijn bevat richtlijnen om rokers te adviseren en te begeleiden bij het stoppen met roken. Deze kunnen u en uw patiënten goed gebruiken nu STOPTOBER is afgelopen.

Gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken heeft de voorkeur. De NHG-Zorgmodule Leefstijl Roken gaat in op de niet-medicamenteuze begeleiding. Medicamenteuze behandeling kan hierop een aanvulling vormen. De beschikbare middelen zijn vergelijkbaar qua effectiviteit, maar op grond van het gunstige bijwerkingenprofiel en de lage kosten gaat de voorkeur uit naar ondersteuning met nicotinevervangende middelen (NVM).

Kernboodschappen

De belangrijkste kernboodschappen uit de behandelrichtlijn zijn:

  • Herhaal bij rokers die niet gemotiveerd zijn om te stoppen regelmatig het advies om te stoppen met roken. Doe dit in ieder geval bij patiënten met kinderwens en met aan roken gerelateerde klachten en aandoeningen.
  • Bied patiënten die overwegen om te stoppen een motivatieverhogende interventie aan.
  • Begeleid patiënten die gemotiveerd zijn om te stoppen, afhankelijk van hun voorkeur, met een intensieve ondersteunende interventie dan wel e-healthinterventie, desgewenst gecombineerd met medicamenteuze ondersteuning (op maat). Dit verhoogt de slaagkans.
  • Nicotinevervangende middelen vormen het middel van eerste keus. Kies daarna afhankelijk van patiëntkenmerken, comorbiditeit, voorkeur van de patiënt en de prijs. Nortriptyline heeft de laagste prijs.
  • De e-sigaret is niet geregistreerd als geneesmiddel. De kwaliteit en samenstelling wisselen en de kwaliteit is niet gegarandeerd. Langetermijneffecten op het gebied van effectiviteit, veiligheid en verslaving zijn niet bekend; adviseer ze daarom niet.

Klik hier om het hele artikel inclusief links naar achtergrondinformatie te lezen.