Duur per sessie: 45 minuten
Tijden: 11.30 – 12.15 en 13.45 – 14.30 uur
Frequentie: tweemaal
Mouna en Fatima; wat vinden zij er eigenlijk van? Vooroordelen onder de loep genomen
Door: Mouna Laroussi (choreografe, danstheater maker en performer)
Hoe kijken patiënten aan tegen digitalisering en innovaties in de zorg? Mouna Laroussi zal tijdens deze sessie een spiegel voorhouden met een flinke dosis realiteit en humor. Dit zal ze doen door ook als chronische patiënt haar licht over kwesties te laten schijnen, door bijvoorbeeld een real-life patiëntervaring uit te voeren en culturele verschillen en overeenkomsten te belichten. Het is Mouna’s missie om zo het publiek te laten nadenken over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Bruggen blijven bouwen.
Plezier in je vak: waar doe je het voor?
Door: Karolien van den Brekel (huisarts, preventie, gezonde leefstijl en Positieve Gezondheid)
Na twee jaar overleven in een jungle van covid en bureaucratie is het belangrijker dan ooit om te kijken naar wat ons vak zo mooi maakt. Hoe houd je positieve energie vast en hoe heb je plezier in je werk? Wat maakt je gelukkig binnen en buiten de praktijk? Hoe richt je het spreekuur, de behandelkamer en de werkdag in om gebalanceerd en met plezier patiëntenzorg te leveren? Is het de mooie kunst aan de muur? Zijn het de planten in de kamer, het uitzicht uit het raam, de tijd voor de patiënt? In deze sessie geven we tips en tricks om je werkplezier te vergroten.
En plezier is heel belangrijk, want dat straal je uit naar je collega’s en familie en die profiteren er direct van mee. Nu al veel plezier toegewenst!
Doelmatigheid in de praktijk
Door: Dr. Simone van Dulmen, Radboud UMC (senior researcher bij IQ healthcare, Radboudumc en hoofdonderzoeker van de lijst met ‘zinloze handelingen’ die huisartsen beter zouden kunnen laten)
Met assistentie van Daniëlle Kroon Msc (arts promovendus Radboudumc)
In de toenemende drukte van de huisartsenpraktijk valt steeds vaker de term niet zinnige zorg. Wat is dat dan precies? Blind voorschrijven van antibiotica, slaapmiddelen en opioïden? Overmatig veel röntgenfoto’s en bloedonderzoek aanvragen? Welke zorg moet je nou eigenlijk wel of niet leveren op de praktijk? De NHG heeft dit jaar een selectie gemaakt van 30 beter-niet-doen aanbevelingen. Het doel van deze lijst is het terugdringen van niet-passende zorg in de huisartsenpraktijk. De lijst maakt praktijkmedewerkers en patiënten bewust van niet-gepaste zorg en geeft aan waar patiënten nog beter geïnformeerd kunnen worden over passende zorg. Kunnen we met deze lijst in de hand niet-gepaste zorg beperken zodat we ruimte, middelen en tijd vrijmaken voor meer optimale zorg. Welke afspraken maak je met elkaar hierover, zowel binnen als buiten de praktijk. Op welke wijze zorg je ervoor dat je met de hele praktijk betrokken bent bij doelmatige zorg.
Praktijk als ecosysteem
Door: Daan Buitendijk en Afke Dijkerman (2KNOWHOW)
In een goed georganiseerde praktijk stroomt het. De juiste mensen doen de juiste dingen op het juiste moment. In deze workshop gaat het over deze teamsamenwerking. Hoe zorg je ervoor dat er een prettig werkklimaat is? Hoe komen talenten naar voren, hoe geef je aan wat belangrijk is?
Tijdens de workshop oefen je met:
- – hoe houd je een team bij elkaar voor een langere periode?
- – wat kunnen praktijkmedewerkers doen zodat iedereen in zijn basisbehoeftes wordt voorzien?
- – wat kunnen leidinggevenden doen om de grond vruchtbaar te houden?
Deze workshop is voor huisartsen, waarnemers, managers, POH’s en assistente(s). De sessie “Huisarts zijn in het ecosysteem” op donderdag sluit hier op aan. Huisartsen kunnen deze sessies dus combineren.