Een hulpmiddel: de app Vaatrisico

In het tijdschrift Arts en Auto (9 mei jl.) stond een artikel over de app Vaatrisico, ontwikkeld door het UMC Utrecht. Wij vroegen onze kaderarts David Koetsier of het gebruik hiervan is aan te bevelen voor zijn collega’s en POH-ers in de praktijk.

In Arts en Auto van 9 mei jl. troffen we een artikel aan over de, door UMC Utrecht ontwikkelende, app Vaatrisico. We vroegen onze eigen kaderarts David Koetsier of hij deze app aanbeveelt aan zijn collega’s en POH-ers voor gebruik in de praktijk. Zie hier zijn reactie

De app is zeker nuttig en werkt erg makkelijk. Het is een prettig hulpmiddel waar 4 risicoscores in zitten, oa de SCORE van de CVRM. Bijzonder aan de app is dat er ook een SMART risicoscore is voor patiënten met een HVZ, waarbij we dus normaal gesproken geen risicoscore (meer) doen. Deze is op basis van een cohort (het SMART cohort) en is dus niet gebruikt in de CVRM richtlijn.

Ook geeft de app de mogelijkheid om bij 70+ een risicoscore te doen, op basis van prosper, de ascot en de SMART studie, die een 5 en 10 jaars risico berekent. Ook dit wordt niet in de NHG standaard gebruikt, maar kan een hulpmiddel zijn. Belangrijk te weten is dat deze niet helemaal voor de 1e lijn gevalideerd zijn, het zijn extrapolaties. 

 Ik zie de app als een hulpmiddel, maar wel met enige kanttekeningen. De 2 extra risicoscores kunnen worden gebruikt bij twijfel bij de huisarts over behandeling of om de patiënt met een HVZ een ‘getal’ te geven over zijn/haar risico en het effect van verandering van een waarde (roken/SBD/comorbiditeit/etc). Ze zijn nadrukkelijk en uitsluitend een aanvulling.

Android versie

IOS versie

Delen: